Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. (źródło: Wikipedia)
U mnie w domu nigdy nie było tradycji przygotowywania paschy, a ja nie wiedziałam jak ona smakuje. Zawsze słyszałam od znajomych, że nie wyobrażają sobie świąt bez tej potrawy, więc i jak w tym roku postanowiłam ją przygotować. Nie wiedziałam jak smakuje, nigdy nie próbowałam, ale jej smak zawsze mnie ciekawił. Chciałam przekonać się na własnej skórze czy naprawdę jest taka pyszna.
Ja postanowiłam lekko zmodyfikować przepis, który znalazłam na stronie kuchni lidla tak, aby wpisywał się w moje menu żywieniowe. :)
I tak możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem sera bez pieczenia. Mnie ten smak zachwycił i od tego roku na pewno pascha pozostanie w naszym menu wielkanocnym. Dała początek nowej tradycji.
A jak to jest u Was? Przygotowujecie paschę? Czy może tak jak ja nie znacie jeszcze jej smaku? :)
Mam nadzieję, że skusicie się na jej przygotowanie, nie pożałujecie! :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz