4 listopada 2018

IDEALNE CIASTO DYNIOWE Z LEKKIM, PUSZYSTYM KREMEM TWAROGOWYM.


Kiedy za oknem pada deszcz, wieje wiatr, a liście spadają z drzew, mam większą ochotę na eksperymentowanie w kuchni. Jesień i zima to dla mnie okres, w którym powstaje najwięcej wypieków. Staram się gotować sezonowo, więc używam produktów, które aktualnie są najbardziej dostępne o tej porze roku. A nic tak nie kojarzy mi się z jesienią w kuchni, jak dynia. Można z niej wyczarować prawie wszystko.


Ciasto dyniowe to mój 'must cook' jesienią. Uwielbiam je. Czekam na nie cały rok, bo nigdy nie smakuje tak dobrze, jak podczas chłodnego, jesiennego wieczoru. Zawsze wychodzi pyszne i puszyste. Nie ma chyba nic łatwiejszego i szybszego. Robi się je w 5-10 min. Idealnie sprawdza mi się podczas niespodziewanej wizyty gości lub gdy łapie mnie ochota na coś słodkiego.



Print Friendly and PDF
IDEALNE CIASTO DYNIOWE Z KREMEM TWAROGOWYM
Czas przygotowania ok. 5-10 min
Ilość: ok. 15 porcji

Składniki:
Ciasto:
- 450 g puree z dyni (dynię kroimy, pozbywamy się gniazd nasiennych, wykładamy na blaszkę, smarujemy olejem kokosowym, posypujemy solą i pieczemy przez 35-40 min. Po tym czasie, gdy dynia będzie już miękka, pozbywamy się skórki i całość blendujemy na gładką masę)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowy)
- 2,5 szklanki mąki (1,5 szklanki mąki orkiszowej, 1 szklanka mąki pszennej)
- 1 szklanka ksylitolu / erytrytolu bądź dowolnego słodzika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli

Krem:
- 200 gram twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowy)

Sposób przygotowania: 
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce mieszamy trzepaczką wszystkie suche składniki. Do drugiej dodajemy puree z dyni i resztę mokrych składników i mieszamy. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy silikonową szpatułką do momentu, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 50 min.

Krem:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, następnie kilka razy blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy krem na wystudzone ciasto. Całość posypujemy ulubionymi dodatkami i gotowe.

Moje uwagi: 
Puree z dyni warto zrobić samemu, a tę część, która zostanie, można zamrozić i w każdej chwili wykorzystać następnym razem nie tylko do ciasta ale i np. do zupy.
Po 30 min i przed wyciągnięciem z piekarnika, warto sprawdzić ciasto wykałaczką czy dobrze się upiekło w środku.
Krem blenujemy by pozbyć się grudek.

Smacznego! 



To ciasto to pewniak, mówię Wam. Koniecznie spróbujcie wykonać je w domu i podzielcie się ze mną swoimi wypiekami. Chętnie zobaczę Wasze działa! :)

Lubicie dynie?



więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram