Tytuł: Persiana
Tytuł oryginalny: Persiana
Autor: Sabrina Ghayour
Wydawnictwo: Insignis
Liczba stron: 240
Liczba stron: 240
Data wydania: 08.11.2017
Cena katalogowa: 69,99 zł
Spodobał Ci się ten post?
Kiedyś miałam okazję wypowiedzieć się na temat książki "SIROCCO", Sabriny Ghayour, która zrobiła na mnie duże wrażenie. Dzisiaj przyszedł czas na kolejną podróż po orientalnej kuchni, i powiem Wam, że była to podróż równie udana. Jej najnowsza książka "PERSIANA" to genialne przepisy INSPIROWANE kuchnią Bliskiego Wschodu. Warto zaznaczyć słowo inspirowane, ponieważ odgrywa tutaj ono bardzo dużą rolę.
Celem autorki nie było odtworzenie przepisów kuchni Bliskiego Wschodu, a jedynie inspirowanie się nimi. Swoje połączenia zestawia w oparciu o wiedzę wymienionej kuchni, jednak ich nie odtwarza, a tworzy coś swojego, nowego i świeżego. To bardzo cenna umiejętność, którą bardzo doceniam, ponieważ samej zdarza mi się eksperymentować w kuchni bez żadnych książek kucharskich i nie zawsze mi to wychodzi.. Autorka położyła również nacisk na dostępność produktów. Jak wszyscy wiemy kuchnia z Bliskiego Wschodu nie jest ani prosta, ani łatwo dostępna w Europie. (Jeśli chodzi o składniki, rzecz jasna). Sabrina dobrze o tym wie, i stara się stworzyć przepisy tak, by nasz wysiłek w kupowaniu produktów ograniczał się jedynie do wyjścia do pierwszego, lepszego supermarketu. I rzeczywiście tak jest. Od razu chce nam się gotować z takiej książki, jeśli wiemy, że nie musimy tydzień przed zamawiać składników z jakiegoś internetowego sklepu.. Warto zaznaczyć, że autorka urodziła się w rodzinie irańskiej lecz wychowała się w Anglii. Przepisy są więc dostosowane do 'europejskich standardów'.
Jak to w książkach kucharskich bywa, każdy przepis poprzedzony jest krótkim wstępem. To ponad 100 opowieści na temat nowoczesnych i łatwych w przygotowaniu wersji tradycyjnych dań z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Każda kuchnia ma swoje smaki, i to jest w tym wszystkim najlepsze. Mamy takie czasy, że w tej chwili nie ogranicza nas kompletnie nic, jeśli chodzi o doznania kulinarne. Wcale nie musimy podróżować po świecie i mieć worka pieniędzy by próbować różne smaki. Wystarczy wolna chwila, chęci i dobra książka kucharska, m.in. "Persiana" i możemy delektować się potrawami bliskowschodniej kuchni.
Dostępne mamy następujące rozdziały:
- meze i dania do podziału
- chleb i zboża
- zupy, potrawki i tadżiny
- dania pieczone i z grilla
- sałatki i warzywa
- desery i łakocie.
- meze i dania do podziału
- chleb i zboża
- zupy, potrawki i tadżiny
- dania pieczone i z grilla
- sałatki i warzywa
- desery i łakocie.
Wszystkie dania są niezwykle aromatyczne. Kilka z nich już przetestowałam i okazały się strzałem w dziesiątkę. Moim ulubionym jak do tej pory przepisem jest sałatka z rzodkiewki, ogórka i czerwonej cebuli z pomarańczowo-miętowym dressingiem. Jestem fanką rzodkiewki, szczególnie tej z własnego ogródka. Każdy z przepisów jest niezwykle doprawiony. Znajdziecie w nich bardzo dużą ilość przypraw, co dla mnie jest akurat na wielki plus, ponieważ uwielbiam dobrze doprawione dania. Nie są to jednak oczywiste przyprawy takie jak sól i pieprz, lecz nie pożałujecie inwestycji w kumin, imbir, granat, harissę czy melasę. Gdy już skompletujecie przyprawy, gotowanie z tej książki będzie już tylko przyjemnością.
W książce znajduje się wiele dań mięsnych, więc od razu uprzedzam wszystkich wegetarian.
Podsumowując, książka idealna dla wszystkich miłośników kuchni, ale i także dla wszystkich okładkowych srok. Pragnę zaznaczyć, że książka jest wydana PRZEPIĘKNIE. Już sama okładka wiele mówi nam na temat tego wydania, a zdjęcia w środku są jeszcze fajniejsze. Książka idealna na prezent. Może warto przekonać kogoś bliskiego do małych, kulinarnych eksperymentów dając mu w prezencie właśnie tę pozycję? Gwarantuję Wam, że każdy kto otrzyma tę książkę, ubierze fartuch i pobiegnie do kuchni coś upichcić.. :)
A Wy lubicie gotować? Dajcie znać w komentarzu, jestem strasznie ciekawa.. :)
A Wy lubicie gotować? Dajcie znać w komentarzu, jestem strasznie ciekawa.. :)
Polub mnie na facebooku:
*Książkę przeczytałam dzięki uprzejmości wydawnictwa INSIGNIS.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz