Jakiś czas temu pokazywałam Wam mój tort urodzinowy, który zrobiłam sama dla siebie. :) Prosiliście o przepis, a ja dopiero teraz mam czas aby go uzupełnić.. Ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale! :) Mam nadzieję, że zagości on również na Waszych stołach w ten jakże cudowny i wyjątkowy dzień w roku! :)
Nie jest do końca fit, bo gdyby tak miało być, jego przygotowanie kosztowałoby fortunę! :D Ale myślę, że i tak ograniczyłam spożycie zbędnych kalorii i chemii do minimum! :)
Tort wszystkim smakował, nie został ani jeden kawałek na drugi dzień, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! :)
Zachęcam Was do przygotowywania ciast w domu. Smak jest nieporównywanie lepszy od tych ze sklepu! A torty? Jeszcze NIGDZIE nie spotkałam dobrego, kupnego tortu, a jadłam ich wiele u różnych osób na przeróżnych okazjach. Domowe najlepsze! :)
Przepiękny ten tort! I na pewno zrobię taki mojemu ukochanemu, z tym, że biszkopt będzie biały i polewa też z białej czekolady (niestety, jest fatalnie uczulony na kakao)
Tak, czekolada z olejem będzie troszkę rzadsza, jednak nie powinno być to uciążliwe. Czekolada z olejem lepiej zachowuje się po zastygnięciu. Lepiej się kroi itp. Można dodanie oleju pominąć, a jeśli masa jest zbyt rzadka, chwilę odczekać, aż lekko zastygnie i tym samym zgęstnieje. Będzie wygodniej z nią pracować.
Przepiękny ten tort! I na pewno zrobię taki mojemu ukochanemu, z tym, że biszkopt będzie biały i polewa też z białej czekolady (niestety, jest fatalnie uczulony na kakao)
OdpowiedzUsuńMega ☺☺☺
OdpowiedzUsuńCzy po rozpuszczeniu czekolady z olejem kokosowym, polewa ma być taka bardzo rzadka?? Nie wiem, czy czegoś źle nie zrobiłam :/
OdpowiedzUsuńTak, czekolada z olejem będzie troszkę rzadsza, jednak nie powinno być to uciążliwe. Czekolada z olejem lepiej zachowuje się po zastygnięciu. Lepiej się kroi itp. Można dodanie oleju pominąć, a jeśli masa jest zbyt rzadka, chwilę odczekać, aż lekko zastygnie i tym samym zgęstnieje. Będzie wygodniej z nią pracować.
Usuń