6 marca 2017

FIT SZARLOTKA. WERSJA 1


Dziś przedstawiam Wam moją pierwszą wersję jednego z najsłynniejszych ciast - szarlotki! :) Oczywiście w wersji fit, dla każdego, bez wyrzutów sumienia. Zdjęcia tylko jednego kawałka, ponieważ ciasto zniknęło tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić porządnej sesji zdjęciowej.. :D


Print Friendly and PDF
FIT SZARLOTKA (1)
Czas przygotowania: 1h
Ilość: 1 blaszka (u mnie do tarty, średnica 26 cm)

Składniki: 
Spód: 
- 120 g mąki owsianej
- 90 g mąki ryżowej
- 40 g otrąb gryczanych
- 40 g płatków owsianych
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka

Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki erytrytolu

Kruszonka:
- 60 g otrąb gryczanych
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g  płatków owsianych
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania: 
Spód: Wszystkie składniki mieszamy w misce i ugniatamy ciasto. Będzie bardzo lepkie, lecz nie należy się tym przejmować. Następnie wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 15 min.

Nadzienie: W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i erytrytol i dusimy na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy blaszkę z lodówki i dokładamy nadzienie.

Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie wykładamy na wierzch naszego ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 - 35 min.

MOJE UWAGI: 
Gdy ciasto podczas wykładania na blaszkę za bardzo będzie się lepić do rąk, wystarczy zmoczyć palce zimną wodą.

Smacznego! 


Takie ciasto idealnie sprawdzi się podczas wizyty znajomych czy do kawy i ulubionej książki. A co najważniejsze, po jego zjedzeniu nie trzeba mieć wyrzutów sumienia! Gwarantuję, że jest tak samo pyszne i słodkie jak jego oryginalna wersja! :)
więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram