Tytuł: Super ziarna
Tytuł oryginalny: Super seeds
Autor: Kim Lutz
Wydawnictwo: Vivante
Wydawnictwo: Vivante
Liczba stron: 168
Data wydania: 23.02.2017
Data wydania: 23.02.2017
Cena katalogowa: 36,90 zł
Kim Lutz jest kucharką, autorką książek, mamą i weganką. Kiedy u jej syna lekarze zdiagnozowali wiele silnych alergii, jako matka, musiała spojrzeć na jedzenie z zupełnie innej perspektywy. Nie liczył się już tylko smak i zaspokojenie apetytu, lecz przede wszystkich przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czasu Kim pokochała i przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę. Kim prowadzi również BLOGA, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Jej najnowsza książka "Super ziarna" to zbiór wielu interesujących przepisów zawierających super ziarna w swoim składzie. Co zaliczamy do super ziaren? Przede wszystkim nasiona:
- lnu
- szałwii hiszpańskiej (chia)
- konopi
- komosa ryżowa
- amarantus
- szałwii hiszpańskiej (chia)
- konopi
- komosa ryżowa
- amarantus
czyli drobna, niepozorna skarbnica zdrowia. Bo takie super ziarna są w stanie zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, dzięki którym mamy energię i cieszymy się zdrowiem. Białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina to właśnie ich ważne składniki. Kim pokazuje nam, że wystarczy naprawdę niewiele, aby dzięki ich cudownej mocy codziennie wzbogacić prawie każdy posiłek w cenne walory odżywcze no i smakowe.
W książce znajdziemy siedem rozdziałów. W pierwszym autorka przedstawia nam wartości odżywcze super nasion. Każdego z osobna. Kilka ciekawostek dowiedziałam się np. o konopi, z której można robić także tkaniny. Co ciekawe jej uprawa nie jest skomplikowana i może rosnąć w prawie każdym klimacie bez konieczności stosowania pestycydów i herbicydów, w przeciwieństwie do popularnej bawełny, której uprawa wiąże się z zastosowaniem ogromnej ilości chemicznych środków ochrony roślin.
W drugim rozdziale znajdziemy przepisy bazowe do dań z super nasionami oraz przygotowania wstępne czyli rozdział o niczym innym jak o praktycznej wiedzy kuchennej. O doborze odpowiedniego sprzętu, porady jak samodzielnie wykonać mąkę z super ziaren, z czym i w jakich proporcjach ją stosować aby nasze dania zawsze wychodziły dobrze, jak gotować komosę ryżową aby była idealna itp., itd. Czyli rozdział organizacyjny, w którym znajdziemy wiele ciekawych porad.
Kolejne rozdziały to przepisy na śniadania, zupy i sałatki, dania główne, wypieki i desery. Wiele z nich jest bardzo prosta i nie wymaga dużo czasu. Mnie porwała zapiekanka enchilada, która jest w stylu kuchni meksykańskiej. Kocham takie smaki.
Czego brakowało mi w tej pozycji? Przede wszystkim zdjęć. Wszystko fajnie, treść bardzo wartościowa, jednak wielu ludzi jest wzrokowcami, w tym i ja, dlatego moim zdaniem brakuje tutaj zdjęć przygotowanych potraw. Ja jem oczami, a zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wskoczenia w fartuszek.. :) Ale nie ma się co czepiać, książkę polecam. Kiedyś piałam też krótkie wzmianki o KOKOSIE i JARMUŻU również wydanych w tej samej serii.
Książkę przeczytałam dzięki uprzejmości wydawnictwa:
Spodobał Ci się ten post?
Polub mnie na facebooku:
Brak komentarzy
Prześlij komentarz