11 lutego 2017

IDEALNA PIZZA ORKISZOWA + DOMOWY PODKŁAD DO PIZZY


Co roku 09.02. zapisany jest w kalendarzu jako Międzynarodowy Dzień Pizzy. <3


 Z tej właśnie okazji chciałam pokazać Wam moją zdrowszą jej wersję. I trochę bardziej we włoskim stylu, nie amerykańskim. U nas bardziej przyjęło się jedzenie pizzy z różnymi sosami i ketchupem. We Włoszech natomiast podaje się ją z różnymi rodzajami oliwy z oliwek. Moją ulubioną jest oliwa o smaku czosnkowym. Ale zaraz, ktoś może zapytać, jak to, mam jeść pizzę z olejem?! Będzie za tłusto przecież! Owszem, jednak oryginalna pizza ma bardzo cienkie ciasto i mnóstwo dodatków. Nie jest robiona też na żółtym serze tylko na mozzarelli. Więc trochę oliwy nikomu nie zaszkodzi! :)


Print Friendly and PDF
CIASTO DO PIZZY
Czas przygotowania: ok. 45 min

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- płaska łyżka ksylitolu
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego lub innego oleju

Sposób przygotowania: 
Rozczyn: Pokruszone drożdże utrzyj z ksylitolem, połącz z łyżką mąki i 1/4 szklanki letniej wody. Odstaw do wyrośnięcia (u mnie jest to ok. 20 min).
Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól, rozczyn, pozostałą wodę i roztopione masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je, wyrównaj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i odstaw na kolejne 20 min. Po tym czasie gdy ciasto urośnie, posmaruj je podkładem i nakładaj ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 min.

MOJE UWAGI: 
Ważne aby woda była letnia, nie może być zbyt gorąca ponieważ zabije drożdże i zaczyn nie urośnie. Jeśli chodzi o użycie zwykłego oleju zamiast masła klarowanego, ok, jednak nie polecam, ponieważ działanie wysokiej temperatury oleju nie sprzyja naszemu zdrowiu.

Smacznego! 


Print Friendly and PDF
DOMOWY PODKŁAD DO PIZZY
Czas przygotowania: ok. 15 min

Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- sól himalajska
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- 1 łyżeczka ksylitolu (aby zniwelować kwaskowatość pomidorów)

Sposób przygotowania: 
Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem, tak aby całkiem je przykryć. Po 5 min obieramy je ze skórki, przekładamy do garnka i blendujemy na gładką masę. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Gdy pomidory się gotują, na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Gdy wszystko ładnie się zeszkli, dodajemy do pomidorów i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Do wszystkiego dodajemy przyprawy wedle uznania i gotujemy 5 min do ładnego połączenia smaków. Gdy sos będzie zbyt kwaśny, możemy dodać odrobinę więcej słodzika, jednak nie przesadzajmy, bo zbyt słodki sos nie będzie dobrze smakował. I voila! Tym sposobem mamy pyszny, domowy i przede wszystkim zdrowy sos, bez konserwantów i niepotrzebnych wzmacniaczy smaku. Polecam spróbować! :)

Smacznego! 

Mam nadzieję, że wypróbujecie te proste przepisy i będziecie cieszyć się domową i smaczną pizzą w gronie najbliższych!

I pamiętajcie że...

Koniecznie dajcie znać w komentarzu czy podoba się Wam moja interpretacja jednego z najpopularniejszych dań na świecie. ;) 

więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram