12 lutego 2017

FIT CZEKOLADKI - WERSJA WALENTYNKOWA


Walentynki to dziwne święto. Dla jednych dość ważne, dla drugich zbyt skomercjalizowane. Niby nikt ich nie obchodzi, a restauracje zawsze pełne. Miłość jest fajna, a ja pokażę Wam dzisiaj, że można stworzyć coś kreatywnego i zdrowego bez wydawania fortuny! Miło jest symbolicznie uczcić ten dzień. A zdrowe czekoladki w kształcie serduszek nadadzą się do tego idealnie! :)


Na początek uprzedzam, jeżeli choć raz spróbujecie sami wykonać taką czekoladę to na tą ze sklepu nie będziecie w ogóle zwracać uwagi. Moja wersja dzisiaj to małe czekoladki w pięknych, ozdobnych pudełeczkach, które przygotowała mega uzdolniona Weronika z bloga MAVELO.

Pudełeczka wystarczy pobrać TUTAJ i wydrukować na papierze np. z bloku technicznego. Zwykła karta się nie nada, ponieważ pudełeczka będą zbyt wiotkie. Prawda, że proste, kreatywne i tanie? :)


Print Friendly and PDF
GORZKO - SŁODKIE CZEKOLADKI
Czas przygotowania: ok. 15 min.

Składniki:
- 3 łyżki stołowe oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao, u mnie bio
- 1/2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- ulubione dodatki

Sposób wykonania:
Olej i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej, normalnie tak jak byśmy rozpuszczali tabliczkę zwykłej czekolady. Do roztopionej masy dodajemy kakao i mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Tak przygotowany produkt przelewamy do silikonowych foremek, np. takich do lodu. U mnie są to zwykłe silikonowe foremki do muffinek w kształcie serca. Napełniam je tak mniej więcej do 1/4 wysokości. Może nawet troszkę mniej. Gdy czekoladki lekko się zetną dodajemy ulubione dodatki na wierzch. Do tego typu czekolady idealnie pasują maliny. Gdy zauważymy, że olej odzieli się od reszty warto wymieszać, wtedy nie będzie tęczy, tak jak u mnie, tylko jednolity kolor. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby wszystko ładnie stężało. Jeśli nie mamy czasu na czekanie wystarczy włożyć foremki do zamrażalnika na ok. 4h - 6h w zależności od tego jak grube będą nasze czekoladki. Gdy czekoladki są kruche i można je ładnie łamać, wtedy idealnie nadają się do jedzenia.

MOJE UWAGI:
Czekoladki się rozpuszczają więc warto przechowywać je w lodówce.

Smacznego!


Print Friendly and PDF
BIAŁE CZEKOLADKI
Czas przygotowania: ok. 15 min.

Składniki: 
- 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego lub jakiegokolwiek słodzika, który rozpuści się w zimnym jogurcie
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- ulubione dodatki

Sposób przygotowania: 
W miseczce łączymy jogurt, syrop z agawy i wiórki kokosowe. Możemy to jeszcze zblendować, ale nie jest to konieczne. Ja rzadko kiedy to robię. Przekładamy naszą masę do silikonowej formy. U mnie zwykłe, silikonowe formy do pieczenia muffinek. Dodajemy ulubione dodatki. U mnie są to posiekane orzechy nerkowca, mrożone borówki i płatki kokosowe. Tak wypełnione wkładamy do zamrażalnika na ok. 3-4h. W tym wypadku jest to warunek konieczny. ponieważ jogurt nie zmieni swojej konsystencji w lodówce. Gwarantuję, że czekoladki są przepyszne!

MOJE UWAGI: 
Czekoladki dość szybko się rozpuszczają więc warto podawać je jakieś 5 min przed zjedzeniem.
Są idealne na lato, w upalne dni.

Smacznego!

Mam nadzieję, że choć trochę zachęciłam Was do wykonania tego przepisu. Nie pożałujecie. No bo sami powiedzcie, czy z połączenia czegoś prostego, taniego oraz smacznego mogłoby się coś nie udać? :)

Udanego świętowania! :)
więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram