15 lutego 2017

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE A NAPOJE ZE SKLEPU


Mleko kokosowe jest fajnym zamiennikiem mleka krowiego. Koktajle smakują tak samo dobrze, idealnie nadaje się do różnych ciast nadając fajny kokosowy posmak, można je pić i nie jest alergiczne. Osobiście od dłuższego czasu (jakieś 4-5 lat) nie pijam mleka krowiego, dzięki czemu zauważyłam wiele pozytywnych zmian w moim organizmie.

Jakie powinno być dobre mleko kokosowe? 
Przede wszystkim chodzi o skład. Dobre mleko kokosowe powinno zawierać TYLKO dwa składniki. Kokos i wodę. Jest wielu producentów mleka kokosowego, którzy oferują swój produkt głównie w puszcze. Pomijam już sam fakt działania aluminiowej puszki na nasz płyn, jednak muszę skupić się tutaj na składzie. Są tylko dwie firmy, które zadowoliły mnie składem swojego produktu. Jest to organiczne mleko kokosowe enerBIO z Rossmanna oraz Real THAI. Nie jest to post w żaden sposób sponsorowany, jest to moje obiektywne zdanie.



enerBIO
Skład: Miąższ orzecha kokosowego (z upraw kontrolowanych ekologicznie) 65% i woda 35%.
Real THAI
Skład: Ekstrakt kokosowy 85%, woda 15%

Lepszego składu na polskim rynku nie widziałam. Niestety oba te produkty mają jedną wadę. Za puszkę 400ml enerBIO musimy zapłacić aż 9,99 zł, a za tę samą puszkę Real Thai 7,99zł. Dlatego osobiście kupuję mleko tylko wtedy kiedy mam chęć zrobić jakiś krem do tarty czy muffinek. Wtedy stała część idealnie się do tego nadaje. Niestety domowym sposobem nie jestem w stanie tak ubić mleka, a szkoda. Czasem gdy mleko jest na promocji zdarza mi się kupić je za 4,99zł, wtedy kupuję zwykle dwie puszki. :)

W mojej ocenie pozostałe mleka kokosowe oferowane na rynku do niczego się nie nadają, a już zwłaszcza do jedzenia. Podaję przykładowy skład mleka, które jest dość drogie, bo kosztuje aż 12,99zł z tym, że za 1l, płacimy za markę, która uważana jest za ekskluzywną. Z takim składem to mleko powinno kosztować przynajmniej 60% mniej.. (Alpro).
Skład: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy (substancje wzbogacające), stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy (substancje wzbogacające) (B12, D2), aromaty
Opis dodatków: 

Karagen czyli E407: substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie, pozyskiwana z alg czerwonych. Jest substancją, której nie trawimy. W nadmiernych ilościach może powodować rozprzestrzenianie się wrzodów,  a nawet raka krwi. Znajdziemy go głównie w artykułach słodkich: marmolada, lody, napoje mleczne, desery.
Guma guar czyli E412: mączka z nasion guaru, rośliny strączkowej pochodzącej z Indii. Pęcznieje silnie w jelitach i dlatego przyjmowana w dużych ilościach może powodować bóle brzucha i wzdęcia. W rzadkich przypadkach może być przyczyną reakcji alergicznych. 

Guma ksantanowa czyli E415: substancja, której nie trawimy. Na temat jej szkodliwości do tej pory nie wiemy zupełnie nic.
Fosforan triwapniowy czyli E341: substancja, która ma na celu przedłużenie terminu przydatności danego produktu. Podnosi ryzyko osłabienia kości osteoporozą oraz zapadalności na choroby serca. Dodatkowo, za pomocą kwasu fosforowego do naszego organizmu dostaje się także fosfor, który w nadmiernych ilościach może prowadzić do usuwania wapnia z kości. 


Jak przechowywać mleko roślinne po otwarciu, aby służyło nam jak najdłużej? 
Watro przelać je do słoika. Wtedy wytrzyma nawet do 4 dni. 

JAK ZROBIĆ DOMOWE MLEKO KOKOSOWE: 

Przepis jest banalny, a wykonanie go jeszcze bardziej. Plusy takiego mleka? Wiemy co jemy! Sami to kontrolujemy no i mamy najlepszy skład z możliwych. A ile satysfakcji ze swojego dzieła? No i przede wszystkim oszczędność pieniędzy, ale o tym później. 

Print Friendly and PDF
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE
Czas przygotowania: ok. 15 min.

Składniki: 
- 160g wiórków kokosowych (ja używam wiórki kokosowe BIO PLANET z ekologicznej uprawy, ważne by były bez siarczanów)
- 1l ciepłej, niegazowanej wody (nie wrzątek)

Sposób przygotowania: 
Wiórki przesypujemy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy ok. 2-3 min. Następnie przelewamy nasze mleko przez gazę lub sitko. Pozostałe, odciśnięte wiórki można ponownie zalać ciepłą wodą i powtórzyć cały proces lub zrobić z nich mąkę kokosową - wkładamy wiórki do piekarnika i suszymy w niskiej temperaturze do całkowitego wyschnięcia. Taką mąkę można wykorzystać na wiele sposobów.

Mleko przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanej butelce lub słoiku, do 4 dni. Gdy mleko się rozwarstwi, wystarczy wymieszać.

Smacznego!

Przygotowując własne mleko kokosowe oszczędzamy pieniądze!
Koszt wytworzenia:
- wiórki, u mnie 4,48zł (nie zużyłam całego opakowania 200g=5,59zł)
- woda (u mnie z kranu, przefiltrowana, jednak możecie kupić zwykłą butelkę niegazowanej wody, koszt: 1,29zł za 1l)
Całkowity koszt = 5,77 za 1l o super składzie, którego nie znajdziecie w żadnym ze sklepów.

Takie mleko można wykorzystać do wielu koktajli. Można też na jego bazie przygotować mleko smakowe, np. bananowe czy truskawkowe dodając na jedną szklankę mleka 1 dojrzałego banana lub 3-5 truskawek. Pycha!

Serdecznie zachęcam Was do samodzielnego przygotowywania mleka w domu. Będziecie mieć pewność, że jest świeże i zaoszczędzicie pieniądze, zwłaszcza wtedy gdy często go używacie.

Pijecie mleka roślinne na co dzień? Koniecznie dajcie znać w komentarzu. :)

ZOBACZ TEŻ JAK ZROBIĆ 3 KOKTAJLE NA MLEKU KOKOSOWYM
więcej o mnie

1 komentarz

  1. Moje mleko kokosowe wychodzi mi zawsze takie wodniste. Mało w nim tego smaku i zapachu kokosa. Może za krótko blenduje? Albo blender mam za słaby?

    OdpowiedzUsuń

Instagram