28 lutego 2017

FIT PTASIE MLECZKO DLA KAŻDEGO


Kto nie lubi ptasiego mleczka? W dzieciństwie się nim zajadałam, szczególnie wtedy kiedy dostawałam je od dziadka, kiedy przyjeżdżał po mnie do szkoły na rowerze. To były piękne czasy. Aż się łezka w oku kręci.. Te czasy już niestety nie wrócą, a ja nie jem już masowo produkowanych słodyczy. Zainspirowałam się więc innymi przepisami z sieci (głównie przepisem z bloga True Taste Hunters), trochę zmodyfikowałam i stworzyłam swoją wersję ptasiego mleczka. Taką pod moje kubki smakowe. Mam nadzieję, że choć trochę przypomni Wam smaki dzieciństwa! ;)


Print Friendly and PDF
FIT PTASIE MLECZKO
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość: pojemnik o wymiarach 26 cm x 15 cm

Składniki:
Biała część (pianka):
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) (zobacz jak zrobić DOMOWE MLEKO KOKOSOWE)
- 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego) (jeśli nie jesz nabiału po prostu go nie dodawaj)
- 5 łyżek erytrytolu (lub ksylitolu)
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- ziarna z 1 laski wanilii
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki agar-agar

Czekoladowa część:
- 250 ml mleka kokosowego (zobacz jak zrobić DOMOWE MLEKO KOKOSOWE)
- 1,5 łyżki kakao
- 3 łyżki erytrytolu
- 1,5 łyżeczki agar-agar
- szczypta soli

Sposób przygotowania: 
Pianka: Wszystkie składniki oprócz agaru podgrzewam na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa się zagotuje dodaję agar i gotuję jeszcze 2 minuty.

Czekoladowa część: Robię to samo co z pianką. Następnie wlewam 1/2 masy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i chowam do lodówki na 5 min. Po tym czasie dodaję całą piankową masę i odstawiam do lodówki na 15 min. Następnie wlewam resztę czekoladowej masy i całość chowam do lodówki na 3h, choć tak naprawdę całość jest gotowa do krojenia już po 30 min. Jednak po 3h ptasie mleczko tak szybko się nie roztapia.

MOJE UWAGI: 
Druga część masy czekoladowej może zastygnąć kiedy będziemy czekać aż poprzednie warstwy stężeją. Nie należy się tym przejmować, ponieważ wystarczy ponownie podgrzać masę, aby stała się płynna. Ptasie mleczko przechowujemy w lodówce. Jeśli wyrzucimy z przepisu jogurt, mamy gotowe danie wegańskie.

Smacznego! 


Takie ptasie mleczko bez żadnych ulepszaczy i wzmacniaczy smaku idealnie sprawdzi się na niejednej imprezie. Jest bardzo dobre i wygląda całkiem smacznie! :) Koniecznie spróbujcie.
więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram