21 lutego 2017

CZEKOLADOWE DONUTS Z PIEKRNIKA


Amerykańskie donuts to już klasyka kulinarna. Widzimy je w każdym filmie i serialu. Ja też zapałałam do nich wielką miłością. Jednak jak wszystkie pączki są wielką bombą kaloryczną. Postanowiłam więc troszkę poeksperymentować i wyszły pączki o smaku płatków chocapic. Przynajmniej mi się tak kojarzy ten smak. :)


Print Friendly and PDF
CZEKOLADOWE DONUTS Z PIEKARNIKA
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość: ok. 6-7 sztuk

CIASTO: 
Składniki:
- 2 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 125 g tofu
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 łyżka siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania: 
Tofu blendujemy na gładką masę. Siemię lniane łączymy z ciepłą wodą i gdy napęcznieje mieszamy je w misce razem z tofu, mąkami, kakao, płatkami owsianymi, syropem klonowym i bananem (musimy go wcześniej rozgnieść widelcem na papkę). Kiedy masa ładnie się połączy przelewamy ją do foremek na pączki z dziurką. Mogą być też foremki na muffiny, jednak wtedy nie będzie tego efektu. :) Foremki wypełniamy całe. Ciasto nie rośnie więc nie ma obawy, że wypłynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 min.

POLEWA:
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika

Sposób przygotowania:
Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej do jednolitego połączenia. Następnie odstawiamy polewę do lekkiego ostygnięcia i dekorujemy nasze pączki.

Smacznego!


Taka alternatywna wersja pączków idealnie sprawdzi się tłusty czwartek. Pączki są mocno czekoladowe więc to idealna propozycja dla miłośników czekolady.

więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram