6 grudnia 2018

TORT PIERNIKOWY, KTÓRYM ZACHWYCISZ SWOICH BLISKICH


Pieczenie to chyba moja najbardziej ulubiona czynność wykonywana w kuchni. Kocham ten efekt końcowy, który można wyczarować przygotowując słodkie wypieki. Przed świętami staram się spędzać nad tą czynnością jak najwięcej czasu. Kocham zapach piernika, cynamonu i pomarańczy. Czuję się jak dziecko w piaskownicy, które próbuje wyczarować z piasku babkę czy nawet zamek. Uwielbiam możliwości jakie daje pieczenie. Można wykonać prawdziwe dzieło sztuki, a ogranicza nas naprawdę tylko wyobraźnia.


Postanowiłam, że w tym roku spróbuję wykonać po raz pierwszy tort piernikowy. Być może posmakuje nam na tyle, że stworzymy swoją nową, małą tradycję? Przeglądnęłam więc przepisy i wybrałam ten, który spodobał mi się najbardziej. W takich przypadkach idealnie sprawdza się blog Kwestia Smaku, który jak zawsze jest niezawodny. Lekko zmodyfikowałam przepis pod swoje preferencje i upiekłam jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Naprawdę.. Połączenie czekolady i piernika z lekko kwaśnymi powidłami dało eksplozję smaku, w której się zakochałam.


Tort postanowiłam ładnie udekorować, tak by możliwie jak najmocniej wpisać go świąteczny klimat. Gwarantuję Wam, że taki torcik idealnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole, a wszyscy domownicy będą nim zachwyceni.


Print Friendly and PDF
TORT PIERNIKOWY
Czas przygotowania ok. 50 min
Ilość: 12 porcji

Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 350 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam domowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml mleka ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 250 ml oleju kokosowego
- 350 ml maślanki
- 3 jajka
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam domowego)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 op. śmietan-fix
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kawy (płynnej, już przygotowanej do picia)

Sposób przygotowania: 
Ciasto:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a foremki wykładam papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki i dokładnie mieszam. Do rondelka wlewam mleko i dodaję miód. Całość podgrzewam do momentu rozpuszczenia miodu i odstawiam do przestudzenia. Do drugiej miski wlewam wszystkie mokre składniki i miksuję na gładką masę. Następnie przelewam mokre składniki do suchych i całość ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Ciasto dzielę na 3 części, przekładam do przygotowanych wcześniej foremek i piekę w piekarniku przez ok. 20 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzam wykałaczką czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmuję, brzegi obkrajam nożem, a ciasto przekładam na kratkę by swobodnie wystygło.

Krem czekoladowy:
Do misy malaksera wkładam ser mascarpone i wlewam śmietankę. Dodaję śmietan-fix, cukier wanilinowy i cukier puder i ubijam całość do momentu powstania puszystego i sztywnego kremu. Dzielę krem na dwie części i do jednej dodaję 3 łyżki kawy. Chwilę miksuję.

Ciasto przekładam naprzemiennie kremem i powidłami porzeczkowymi. W środku przekładam kremem białym, na zewnątrz dekoruję całość kremem brązowym. Wierzch posypuję cukrem pudrem i dekoruję wedle uznania. W tym przypadku są to mini chatki i choinki z piernika.

Moje uwagi: 
Ja swoje placki upiekłam za jednym razem, ponieważ miałam 3 takie same foremki, ale spokojnie można upiec je osobno.

Smacznego! 



I jak podoba się Wam efekt końcowy? Ten przepis na pewno zostanie ze mną na dłużej i stworzy nową, piękną tradycję w naszym domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie wykonać go w domu. Efekt WOW gwarantowany! :)


Lubicie piec świąteczne pyszności? 
więcej o mnie

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Instagram