#160. SEZONOWE WARZYWO - Dominika Wójciak

Moja ocena: 4/5
Tytuł: Sezonowe warzywo
Tytuł oryginalny: Sezonowe warzywo
Autor: Dominika Wójciak
Wydawnictwo: Pascal
Liczba stron: 256
Data wydania: 15.03.2017
Cena katalogowa: 64,90 zł

"Sezonowe warzywo" to kolejna, bardzo udana książka Dominiki Wójciak. Bardzo lubię jej poczucie smaku, estetykę i sezonowość. Moim zdaniem, to jej najlepsza książka. Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym co jemy, a dostarczanie wysokiej jakości produktów do naszego organizmu daje nam dużo siły, energii i witalności. Myślę, że warto się postarać i zadbać o siebie.

W książce znajdują się pomysłowe przepisy na dania z dość pospolitych warzyw, takich jak np. szparagi, ogórki, pomidory, cebula, brukselka, pietruszka, bakłażany czy fasolka. Dominika bardzo profesjonalnie podeszła do tej książki i w jej pierwszej części znajdziemy opisy produktów, które prócz głównych składników (w postaci warzyw) zostały użyte do stworzenia tych pyszności. Są to np. różne orzechy, sól, oleje czy nabiał. Nie jest to książka wegańska, tylko wegetariańska więc mamy troszkę większy wybór jeśli chodzi o użycie składników.


Natomiast w drugiej części, znajdziemy same przepisy. Przepisy, które podzielone są konkretne pory roku. Bardzo lubię taki podział w książkach, bo jestem zdania, że warzywa i owoce powinno się jeść zgodnie z naturą ich występowania. Skoro np. zimą ciężko o dobrego pomidora, po prostu ich nie jem. A skoro latem ciężko o pysznego, soczystego pomarańcza, także ich wtedy nie kupuję. Takie podejście ma swoje zalety, ponieważ mam wrażenie, że jeszcze bardziej doceniamy smaki poszczególnych owoców i warzyw.

Książka jest także super inspiracją do tworzenia własnych połączeń. Dominika pokazuje, jak z pozornie zwykłego warzywa zrobić naprawdę świetne danie, które zaskoczy i przypadnie do gustu niejednemu mięsożercy. Chcielibyście dowiedzieć się jak smakuje pietruszkowe ciasto z kardamonem czy wędzone brownie z bakłażanem? Jeśli tak, to książka jest zdecydowanie dla Was.


Podsumowując, jestem zakochana w połączeniach smakowych, które proponuje tutaj Dominika. Uwiecznione na pięknych fotografiach dania tylko zachęcają do samodzielnego działania w kuchni. A co najważniejsze - przygotowanie dań z tej pozycji to sama przyjemność. Są naprawdę bardzo, bardzo proste. Sezonowość to idea, której w swoim życiu powinien spróbować każdy. Fajnie, że są u nas książki, które nam w tym pomagają i dostarczają masę inspiracji. Jak to się mówi: good job!

Znacie książki Dominiki? Lubicie? :) 

Tę, możecie kupić np. TUTAJ (obecnie w super promocji)

*Książkę przeczytałam dzięki uprzejmości księgarni:






Spodobał Ci się ten post?
Polub mnie na facebooku:


0 komentarze