#113. JADŁONOMIA - Marta Dymek

Moja ocena: 4/5!
Tytuł: Jadłonomia
Tytuł oryginalny: Jadłonomia
Autor: Marta Dymek
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Liczba stron: 280
Data wydania: 12.11.2014
Cena katalogowa: 69,00 zł

Kolejna książka roślinna, która wpadła w moje ręce. I powiem szczerze, że jest to jedna z lepszych. Ale to nie powinno nikogo dziwić. Ci, co znają bloga Marty Dymek wiedzą na co ją stać. Uwielbiam jej przepisy zarówno w internecie jak i poza nim. :) 

Książka stała się wielkim hitem, było kilka jej dodruków, a teraz jest już wydanie II. Ja nadal mam to pierwsze, które jest większe i moim zdaniem poręczniejsze. Widziałam w księgarniach ostatnio wydanie II i niespecjalnie się z nim polubiłam. :P Cieszę się zatem, że mam je w większej wersji. 

Sama książka jest przepięknie wydana i znajdziemy w niej ponad 150 przepisów, a 100 z nich nie znajdziecie na blogu. Są całkowicie nowe i stworzone specjalnie do celów powstania książki, więc jest to pierwszy powód do tego, żeby w nią zainwestować. Standardowo, na początku książki poznajemy historię autorki jak i kilka porad co jest potrzebne w kuchni 'zawodowego' weganina.


Książka podzielona jest dość niestandardowo. Marta postanowiła stworzyć rozdziały w oparciu o dominujący składnik w przedstawianych przez nią potrawach. I tak mamy np. warzywa zielone, a tam wszystkie przepisy, które te warzywa zawierają. Dla mnie to nie kłopot, jednak słyszałam, że większość z Was woli podział standardowy typu śniadania, obiady, kolacje itp. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Prędzej czy później każdy odnajdzie się w tej pozycji. 

Każdy przepis zawiera zdjęcie (i zawsze to powtarzam), co jeszcze bardziej zachęca nas do wykonania przepisów. Przepis składa się z krótkiego wstępu, listy składników, sposobu przygotowania oraz podpowiedzi od autorki np. jaki składnik na jaki zamienić albo gdzie kupić konkretny składnik. Dzięki temu mamy dowolność i nie musimy trzymać się sztywno danego przepisu. Możemy go po swojemu modyfikować i za do wielki plus. :) Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. Wszystko zdrowo i smacznie! 

Podsumowując, jeśli szukacie książki zdrowej, kolorowej, praktycznej i apetyczniej to z całego serca polecam Wam książkę "Jadłonomia". Kuchnia roślinna w wydaniu Marty to mistrzostwo i uczta nie tylko dla podniebienia, ale także i dla oczu. Szczerze polecam nie tylko miłośnikom weganizmu! :)

Książkę możecie kupić TUTAJ :)

Książkę przeczytałam dzięki uprzejmości:





Spodobał Ci się ten post?
Polub mnie na facebooku: 

2 komentarze

  1. Weganką nie jestem, ale przepisy Marty bardzo sobie cenię. Rozważam właśnie zakup obu "Jadłonomii", bo chcę wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i szukam ciekawych pomysłów na ich przyrządzenie i podanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam Jadlonomie i już zbieram kasę na Nową bo niedawno wyszła :D

    OdpowiedzUsuń