WEGAŃSKIE BROWNIE DLA ZAPRACOWANYCH


Miałam straszną ochotę na coś czekoladowego i tak oto powstało brownie z czerwonej fasolki. Bez mleka i jajek. Szybki i przyjemny przepis, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 min. Do tego smakuje obłędnie, jeśli lubicie czekoladę oczywiście. :)


Print Friendly and PDF
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLKI
Czas przygotowania: ok. 10 min
Ilość: 1 foremka (u mnie 37x25 cm)

Składniki:
Ciasto:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 szklanki mąki owsianej (czyli zmielone w młynku do kawy płatki owsiane)
- 1/4 szklanki zmielonych otrąb gryczanych
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Polewa:

- 6-8 kostek gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła

Sposób przygotowania:
Ciasto: Fasolę dobrze płuczemy, następnie wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników. Blendujemy na gładką masę. Gdy składniki się połączą wylewamy naszą masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min. Możemy sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. (Jeśli wykałaczka po wyciągnięciu będzie sucha, wtedy ciasto jest ok). Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.

Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym wylewamy na nasze ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 30 min, a po tym czasie możemy cieszyć się przepysznym ciastem, które możemy podać z ulubionymi dodatkami. :)

Smacznego! 


Ciasto jest idealne dla zapracowanych osób, ponieważ wręcz samo się robi. No bo ile to zblendować wszystkie składniki razem, a potem wstawić do piekarnika?


Takie ciasto idealnie nadaje się do pracy czy szkoły. Zaspokoi naszą ochotę na niezdrowe słodycze z automatu. Podwójnie czekoladowe z lekkim posmakiem banana. :)




Spodobał Ci się ten post?
Polub mnie na facebooku: 

6 komentarze

  1. Fajny przepis :) ale zdjęcia jeszcze fajniejsze �� pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję pięknie :* I oczywiście zachęcam do wypróbowania! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować! Wygląda smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie kochana :* Dziękuję bardzo <3

    OdpowiedzUsuń