KOLOROWE FIT DONUTS


Kolejna odsłona słynnych amerykańskich pączków. Oczywiście w wersji fit, tak aby każdy mógł się nimi od czasu do czasu cieszyć. Ozdobione orzechami włoskimi, nasionami goji, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi wyglądają równie kolorowo jak słodka posypka. Na pewno przyciągną uwagę niejednej osoby! :)



Print Friendly and PDF
KOLOROWE FIT DONUTS
Czas przygotowania: ok. 25 min.
Ilość: ok. 6-7 sztuk

Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 2  jajka
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli

Sposób przygotowania: 
Mieszamy wszystkie suche składniki razem. Następnie w misie miksera umieszczamy jajka, masło/olej, jogurt naturalny i zmiksować na gładko. Dodać suche składniki i wymieszać lub zmiksować do jednolitego połączenia. Następnie ciasto przekładamy do foremki na donuts. Ja nakładam zawsze "na styk, wtedy pączki są fajnie wyrośnięte. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 10-12 min, do złotego koloru. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce, lukrujemy i posypujemy ulubionymi dodatkami.

MOJE UWAGI: 
Lukier zrobiłam ze zmielonego w młynku ksylitolu połączonego z cytryną. Jeśli nie chcecie posmaku cytryny, wystarczy zamiast niej dodać wodę.

Smacznego! 


Taka alternatywna wersja jest bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się na świętowanie tłustego czwartku.

I pamiętajcie...


Spodobał Ci się ten post?
Polub mnie na facebooku:

1 komentarze