CZEKOLADOWE DONUTS Z PIEKRNIKA


Amerykańskie donuts to już klasyka kulinarna. Widzimy je w każdym filmie i serialu. Ja też zapałałam do nich wielką miłością. Jednak jak wszystkie pączki są wielką bombą kaloryczną. Postanowiłam więc troszkę poeksperymentować i wyszły pączki o smaku płatków chocapic. Przynajmniej mi się tak kojarzy ten smak. :)


Print Friendly and PDF
CZEKOLADOWE DONUTS Z PIEKARNIKA
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość: ok. 6-7 sztuk

CIASTO: 
Składniki:
- 2 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 125 g tofu
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 łyżka siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania: 
Tofu blendujemy na gładką masę. Siemię lniane łączymy z ciepłą wodą i gdy napęcznieje mieszamy je w misce razem z tofu, mąkami, kakao, płatkami owsianymi, syropem klonowym i bananem (musimy go wcześniej rozgnieść widelcem na papkę). Kiedy masa ładnie się połączy przelewamy ją do foremek na pączki z dziurką. Mogą być też foremki na muffiny, jednak wtedy nie będzie tego efektu. :) Foremki wypełniamy całe. Ciasto nie rośnie więc nie ma obawy, że wypłynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 min.

POLEWA:
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika

Sposób przygotowania:
Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej do jednolitego połączenia. Następnie odstawiamy polewę do lekkiego ostygnięcia i dekorujemy nasze pączki.

Smacznego!


Taka alternatywna wersja pączków idealnie sprawdzi się tłusty czwartek. Pączki są mocno czekoladowe więc to idealna propozycja dla miłośników czekolady.



Spodobał Ci się ten post? 
Polub mnie na facebooku: 

0 komentarze