#37. NATURALNIE. PROSTO, ZDROWO, SMACZNIE - Ducasse Alain, Saintagne Christophe, Neyrat Paule


Moja ocena: 3,5/5!
Tytuł: Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie
Tytuł oryginalny: Nature Bébés. Simple, sain et bon
Autor: Ducasse Alain, Saintagne Christophe, Neyrat Paule
Wydawnictwo: Dwie siostry
Liczba stron: 380
Data wydania: 28.09.2016
Cena katalogowa: 79,90 zł.

Alain Ducasse jest uznawany za najlepszego kucharza na świecie. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a łącznie na swoim koncie posiada ich aż dwadzieścia jeden! Jest absolutnym rekordzistą. Niektórzy kucharze na jedną gwiazdkę Michelin pracują całe życie. Jego kulinarne motto to tytuł książki, czyli "naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie". Jest zwolennikiem gotowania sezonowego. Wszystkie składniki wybiera świadomie i odpowiedzialnie. Podobnie jak współtwórcy książki - Christophe Saintagne, czyli były szef kuchni w restauracjach Ducasse'a oraz dietetyczka Paule Neyrat. Wspólnie stworzyli pozycję, która jest przepięknie wydanym albumem kulinarnym. 

„W roku 2009, kiedy ukazała się nasza pierwsza książka, na słowie „naturalnie” zależało mi dużo bardziej niż na słowie „kuchnia”. Naturalność to dla mnie przede wszystkim sposób bycia i myślenia. Filozofia życiowa, która w najautentyczniejszy sposób wyraża się w moim gotowaniu” – Alain Ducasse 

Alain serwuje dania dla smakoszy o różnych gustach, poziomach, umiejętnościach i portfelach. 
W książce znajduje się 150 przepisów, które pogrupowane są sezonowo, dzięki czemu mamy ułatwione zadanie. 

"Naturalnie" odnosi się do podejścia do kuchni i wytwarzania żywności, jakim autor chce się z nami podzielić. Właśnie gotowanie sezonowo ma dla nas najwięcej korzyści zdrowotnych. Ekologia, skrócenie łańcucha dostaw, sezonowość, umiar, prostota, wykorzystywanie resztek, szacunek do jedzenia, nie wyrzucanie oraz nie gotowanie 'na zapas'... Wszystkie te zasady opisane są w tej pozycji. Autor opowiada o nich łagodnie, nie narzucając nam radykalnych zmian. Alain'owi chodzi o to, abyśmy powoli, w swoim tempie zmieniali swoje przyzwyczajenia na lepsze. Autor nie podąża ślepo za modą zdrowego odżywiania i nic nie narzuca. To są tylko dobre rady, którym warto zaufać.



Pozycję otwiera szereg zaleceń na temat żywienia, sezonowości, ekologii, systemu produkcji żywności i zdrowia. Wszystkie wskazówki zaprezentowano w formie wywiadów z autorami. Następnie pojawiają się jesienne przepisy. Fajnie, że autor na początku wymienia najpopularniejsze produkty dostępne o tej porze roku. Wszystkie przepisy zawierają czas przygotowania oraz ilość dań. Alain zadbał także o krótkie komentarze, które są uzupełnieniem przepisów. W każdym rozdziale autor także szeroko opisuje wybrane produkty. Przedstawia ich właściwości odżywcze, sposoby wykorzystania w kuchni, odmiany oraz przykładowe połączenia. 

Bardzo dużym atutem książki jest zamieszczony na końcu alfabetyczny spis potraw (według pór roku) oraz spis potraw według długości przygotowania, a także lista składników, która pozwala nam na proste odnalezienie dania, które będzie zawierało w sobie np. pomidory czy ziemniaki. 

Książka jest też pięknie wydana. Utrzymana w ekologicznym stylu, twarda oprawa i piękne, wymowne ilustracje oraz zdjęcia. To wszystko dodaje tej pozycji uroku i autentyczności. Nic tylko uczyć się od mistrza nie tylko gotować, ale i pisać książki.

Podsumowując, książkę polecam, jednak trzeba mieć na uwadze, że nie jest to pozycja dla każdego. Wydaje mi się, że wiele osób nie znajdzie tu przepisów takich jakich oczekuje. Ponadto wiele proponowanych tu składników jest w Polsce dość droga. Niemniej jednak znajdą się też i przepisy na każdą kieszeń, np. zimowa zapiekanka warzywna czy pieczone marchewki. Książka napisana z pomysłem i pasją. Od autora aż bije miłość do gotowania i jedzenia i tą miłością niewątpliwie nas zaraża!

Książkę możecie kupić TUTAJ :)

Książkę przeczytałam dzięki uprzejmości księgarni: 
Spodobał Ci się ten post? 
Polub mnie na facebooku:

0 komentarze